Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Είναι χλωμό του ουρανού το στερέωμα


"...όταν προδίδει το σώμα
τότε οι άνθρωποι λένε σ΄αγαπώ"

Μάνος Ελευθερίου
Το νεκρό καφενείο
Καστανιώτης

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Στα σκοτεινά βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης

[cparker_heart_of_darkness2004.jpg]
Μυστήριο πράγμα η ζωή – όλο αυτό το περίεργο κατασκεύασμα αδυσώπητης λογικής για το τίποτα. Το περισσότερο που μπορεί να ελπίζει κανείς απ’ αυτήν είναι μια κάποια αυτογνωσία -που έρχεται όμως πολύ αργά-, ένας συρφετός ακατασίγαστων τύψεων. Έχω παλέψει κι εγώ με τον θάνατο. Είναι ο πιο άχαρος αγώνας που μπορεί να βάλει ο νους σας.Διεξάγεται μέσα σε μια άυλη γκρίζα θολούρα, χωρίς τίποτα κάτω από τα πόδια σου, τίποτα ολόγυρά σου, χωρίς θεατές, χωρίς ιαχές, χωρίς δόξα, χωρίς τη μεγάλη λαχτάρα της νίκης, χωρίς τον μεγάλο φόβο της ήττας, μέσα σε μιαν αρρωστημένη ατμόσφαιρα χλιαρής επιφύλαξης, χωρίς ιδιαίτερη πίστη στο δίκιο σου, κι ακόμη λιγότερη στο δίκιο του αντιπάλου σου. Αν αυτή είναι η υπέρτατη σοφία, τότε η ζωή είναι πολύ μεγαλύτερος γρίφος απ’ ό,τι νομίζουμε.

Joseph Conrad,

«Η καρδιά του σκότους»,

μετ. Αλεξ. Παπαθανασοπούλου
Πατάκης 1999

Ο Joseph Conrad (κατά κόσμον Josef Teodor Konrad Nalecz Korzeniowski) γεννήθηκε το 1857 στην Ουκρανία η οποία βρισκόταν τότε υπό ρωσική κυριαρχία. Οι γονείς του, ένθερμοι Πολωνοί πατριώτες, αγωνιστές κι εξόριστοι λόγω αντικαθεστωτικής δράσης, πέθαναν όταν ο Conrad ήταν ακόμα μικρός. Για τα επόμενα εικοσιπέντε χρόνια, την κηδεμονία του ανέλαβε ανεπίσημα ο θείος του και αδερφός της μητέρας του Tadeusz Bobrowski, ο οποίος στα 1874 έδωσε τη συγκατάθεσή του προκειμένου να γίνει ο ανιψιός του ναυτικός. Ο Conrad ξεκίνησε τη ναυτική του σταδιοδρομία από τη Μασσαλία, όπου πρώτα υπηρέτησε σε γαλλικά εμπορικά πλοία και κατόπιν σ' ένα αγγλικό, ως δόκιμος. Στα 1886, απέκτησε την αγγλική υπηκοότητα και το δίπλωμα του Πλοιάρχου του Βρετανικού Εμπορικού Ναυτικού. Οκτώ χρόνια αργότερα, εγκατέλειψε τη θάλασσα με σκοπό ν' αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στη συγγραφή και στα 1895 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο "Η τρέλα του Αλμάγιερ". Στα 1896 παντρεύτηκε τη Jessie George και εγκαταστάθηκε οριστικά στο Κεντ, όπου έγραψε γνωστά αριστουργήματα όπως "Η καρδιά του σκότους", "Λόρδος Τζιμ", "Ο μυστικός πράκτορας, Νειάτα", "Τυφώνας" κ.ά. Συνέχισε το συγγραφικό του έργο μέχρι το θάνατό του, στα 1924.

Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

What Dreams May Come



Ο Bέλγος συνθέτης Wim Mertens (γεννημένος το 1953) είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης που έχει κάνει αρκετές συναυλίες, ως σολίστας αλλά και με το γκρουπ του, σε όλη την Eυρώπη, στη Bόρειο και Kεντρική Aμερική και στην Iαπωνία.
Ο Wim Mertens παίζει πιάνο και ηλεκτρική κιθάρα.
Μερικές φορές τραγουδά με χαρακτηριστικά στρωμένη φωνή, χρησιμοποιώντας μια προσεγμένα επιδέξια και φανταστική προσωπική γλώσσα.
Τα άλμπουμ ορόσημα είναι το «Vergessen» (1982), το οποίο παρουσιάζει τα πρώτα ντουέτα γραμμένα από τον Mertens και το «Struggle for pleasure», που περιλαμβάνει το «Close cover», ένα από τα κλασικά του κομμάτια.
http://www.wimmertens.be/

Και στη wikipedia Wim Mertens