Σάββατο 17 Μαΐου 2008

"κίνητρα" για Νόμπελ Οικονομίας!

Με υπουργική απόφαση η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που θέτει απαράδεκτους φραγμούς στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίρια. Παράλληλα, η απόφαση αυτή πρακτικά απαγορεύει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα κτίρια του Κοινοβουλίου, το Προεδρικό Μέγαρο, το Μέγαρο Μαξίμου και το Ζάππειο για τα οποία ο κ. Σιούφας είχε εξασφαλίσει άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας!!!!
"Ταφόπλακα για τα φωτοβολταϊκά" από τη Greenpeace εδώ

http://www.eshop.com.gr/stavrakakis/images/hlios.jpg

Το φωτοβολταϊκό φαινόμενο, δηλαδή η άμεση μετατροπή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε ηλεκτρικό ρεύμα, παραρατηρείται σε ορισμένα υλικά, τα οποία έχουν την ιδιότητα να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα όταν φωτίζονται.

Μικρά κομμάτια αυτών των υλικών (φωτοβολταϊκά στοιχεία) ή συστοιχίες πολλών μαζί (φωτοβολταϊκά συστήματα) είναι δυνατό να τροφοδοτούν ηλεκτρικές συσκευές ή και να φορτίζουν ηλεκτρικούς συσσωρευτές (μπαταρίες) με εκμετάλλευση μόνο της ηλιακής ενέργειας.

Η εικόνα “http://www.cres.gr/kape/kidsol/sun_electr/30_1.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Τα συστήματα δορυφόρων ή η ηλεκτρονική υπολογιστική σας μηχανή ή το ρολόϊ σας, που τροφοδοτούνται από φωτοβολταϊκά στοιχεία, είναι δυνατό να λειτουργούν επ’ άπειρο, όσο τουλάχιστον ο ‘Ηλιος θα λάμπει.....


Τα φωτοβολταϊκά κύτταρα αποτελούν διόδους ηµιαγωγικών ενώσεων τύπου p-n µε τη µορφή επίπεδης πλάκας. Κάθε φωτόνιό της προσπίπτουσας ακτινοβολίας µε ενέργεια ίση ή µεγαλύτερη από το ενεργειακό διάκενο του ηµιαγωγού, έχει την δυνατότητα να απορροφηθεί σε ένα χηµικό δεσµό και να ελευθερώσει ένα ηλεκτρόνιο. Όσο διαρκεί η ακτινοβολία, δηµιουργείται περίσσια φορέων (ελεύθερων ηλεκτρονίων και οπών). Οι φορείς αυτοί, καθώς κυκλοφορούν στο στερεό (και εφόσον δεν επανασυνδεθούν µε φορείς αντίθετου προσήµου) δέχονται την επίδραση του ενσωµατωµένου ηλεκτροστατικού πεδίου της ένωσης p-n.
Εξαιτίας αυτού τα ελεύθερα ηλεκτρόνια εκτρέπονται προς το τµήµα τύπου n και οι οπές εκτρέπονται προς το τµήµα τύπου p, µε αποτέλεσµα να δηµιουργείται µια διαφορά δυναµικού ανάµεσα στους ακροδέκτες των δύο τµηµάτων της διόδου. Αν στους ακροδέκτες αυτούς συνδεθεί κατάλληλο ηλεκτρικό φορτίο παρατηρείται ροή ηλεκτρικού ρεύµατος κα ισχύος από τη φωτοβολταϊκή διάταξη προς το φορτίο. Συµπερασµατικά η όλη διάταξη αποτελεί µια πηγή ηλεκτρικού ρεύµατος που διατηρείται για όσο χρονικό διάστηµα διαρκεί η πρόσπτωση της ηλιακής ακτινοβολίας στην επιφάνεια το φωτοβολταϊκού κύτταρου. Η εκδήλωση της διαφοράς δυναµικού ανάµεσα στους δύο ακροδέκτες της παραπάνω διάταξης, η οποία αντιστοιχεί σε ορθή πόλωση της διόδου, ονοµάζεται φωτοβολταϊκό φαινόµενο.

http://www.telematica.gr/Tech/PV/images/panel.jpg
Όταν τα φωτοβολταϊκά εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία, μετατρέπουν ένα 5%-15% της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική.
Το φωτοβολταϊκό φαινόμενο ανακαλύφθηκε το 1839 και χρησιμοποιήθηκε για πρακτικούς σκοπούς στα τέλη της δεκαετίας του '50 σε διαστημικές εφαρμογές.

http://fe-mail.gr/media/Image/decoration/2007/09/green_11/fotovoltaiko_ktirio.jpg
Πολυκατοικία της Αθήνας όπου έχει τοποθετηθεί ένα φωτοβολταϊκό τόξο παρέχοντας στους κατοίκους της ηλεκτρική ενέργεια για διάφορες χρήσεις


H Ελλάδα είναι μια χώρα ιδιαίτερα ευνοημένη από τονήλιο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Πολλά από τα συστήματα αυτά έχουν αναπτυχθεί και αποδίδουν στη Βόρεια Ευρώπη. Οι συνθήκες ηλιοφάνειας στη χώρα μας προσφέρονται για τη συμφέρουσα παραγωγή ενέργειας. Σε γενικές γραμμές, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελλάδα παράγει ετησίως περί τις 1.000-1.600 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ (KWh/έτος/KW). Προφανώς στις νότιες και πιο ηλιόλουστες περιοχές της χώρας ένα φωτοβολταϊκό παράγει περισσότερο ηλιακό ηλεκτρισμό απ' ό,τι στις βόρειες. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στην Αθήνα αποδίδει 1.250-1.450 KWh/έτος/KW, στη Θεσσαλονίκη 1.200-1.380 KWh/έτος/KW και στην Κρήτη ή στη Ρόδο 1.400-1.600 KWh/έτος/KW.

http://www.aenaon.net/gr/images/stories/pv13_opt.gr.png

H παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο με φωτοβολταϊκά χρειάζεται το φως της ηλιακής ακτινοβολίας, όχι τη θερμότητά της. Ακόμη και μια συννεφιασμένη χειμωνιάτικη ημέρα θα υπάρχει άφθονο διάχυτο φως και τα φωτοβολταϊκά θα συνεχίσουν να παράγουν ηλεκτρισμό, έστω και με μειωμένη απόδοση (π.χ. ακόμη και με απόλυτη συννεφιά το φωτοβολταϊκό θα παράγει ένα 5%-20% της μέγιστης ισχύος του).
Η εικόνα “http://kpe-kastor.kas.sch.gr/energy1/eikones/solar_house.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Ολα τα φωτοβολταϊκά πάντως μοιράζονται τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

α) Μηδενική ρύπανση.

β) Αθόρυβη λειτουργία.

γ) Αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής (η οποία φθάνει τα 30 χρόνια).

δ) Απεξάρτηση από την τροφοδοσία καυσίμων για τις απομακρυσμένες περιοχές.

ε) Δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες.

ζ) Ελάχιστη συντήρηση.

η) Τα φωτοβολταϊκά συνεπάγονται σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον και την κοινωνία. Οφέλη για τον καταναλωτή, για τις αγορές ενέργειας και για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η εικόνα “http://tovima.dolnet.gr/data/D2003/D0615/1reh2d.gif” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Ο διαστημικός δορυφόρος QuickBird που χρησιμοποιεί ηλιακούς συλλέκτες παρέχει τις πλέον λεπτομερειακές εικόνες του πλανήτη που δίνουν οι διαστημικοί δορυφόροι


Το λεξιλόγιο των φωτοβολταϊκών

Φωτοβολταϊκό φαινόμενο ονομάζεται η άμεση μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρική τάση. Για ευκολία, συνήθως χρησιμοποιούμε τη σύντμηση Φ/B για τη λέξη «φωτοβολταϊκό» (photovoltaic - PV).

Φωτοβολταϊκό στοιχείο. H ηλεκτρονική διάταξη που παράγει ηλεκτρική ενέργεια όταν δέχεται ακτινοβολία. Λέγεται ακόμη Φ/B κύτταρο ή Φ/B κυψέλη (PV cell).

Φωτοβολταϊκό πλαίσιο. Ενα σύνολο Φ/B στοιχείων που είναι ηλεκτρονικά συνδεδεμένα. Αποτελεί τη βασική δομική μονάδα της Φ/B γεννήτριας (PV module).

Φωτοβολταϊκό πάνελ. Ενα ή περισσότερα Φ/B πλαίσια που έχουν προκατασκευαστεί και συναρμολογηθεί σε ενιαία κατασκευή, έτοιμη για να εγκατασταθεί σε Φ/B εγκατάσταση (PV panel).

Φωτοβολταϊκή συστοιχία. Μια ομάδα από Φ/B πλαίσια ή πάνελ με ηλεκτρική αλληλοσύνδεση, τοποθετημένα συνήθως σε κοινή κατασκευή στήριξης (PV array).

Φωτοβολταϊκή γεννήτρια. Το τμήμα μιας Φ/B εγκατάστασης που περιέχει Φ/B στοιχεία και παράγει συνεχές ρεύμα (PV generator).