Πέμπτη, 28 Μαΐου 2009

Ο δρόμος του αχλαδιού

Το αχλάδι, μσν. 'áχλάδι, υποκορ. του αρχ. 'áχράς.
Περιέχει βιταμίνη C, ασβέστιο, νιασίνη, βιταμίνη Β6, φώσφορο και κάλιο.
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες στη Ελλάδα, με πιο γνωστές την κρυστάλλια, την κοντούλα και τα βουτυράτα.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στο ίδιο γεύμα μαζί με γάλα, γιαούρτι, ρύζι και πεπόνι διότι προκαλεί δυσπεψία. Βοηθάει στις περιπτώσεις λιθιάσεων των νεφρών και της χολής. Στην περίπτωση αυτή, για να βοηθηθεί η αποβολή των μικρών χολολίθων και της ψάμμου από τα νεφρά, θα πρέπει κανείς να τρώει καθημερινά το πρωί δύο ώριμα αχλάδια και να περιμένει δύο με τρείς ώρες πριν φάει οτιδήποτε άλλο.Επίσης η συχνή κατανάλωση αχλαδιών μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά τους πόνους από αρθρίτιδα σε ηλικιωμένα άτομα. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται από τα διαβητικά άτομα.
1 κιλό αχλάδια έχουν 557 θερμίδες
Ο Χυμός
1 ζουμερό αχλάδι
1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ
χυμό από 2 πορτοκάλια
μέλι (προεραιτικά)
Πολτοποιούμε όλα τα υλικά μαζί στο μπλένερ

Η πράσινη σαλάτα

4 φλυτζάνια πράσινη ανάμικτη σαλάτα (ρόκα, μαρούλι, σπανάκι)
1 αχλάδι ξεφλουδισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
4 ρεπανάκια
ανθότυρο
λίγα κρουτόν
2 κ.γ. σουσάμι
ελαιόλαδο
ξύδι μπαλσάμικο

Η αχλαδόπιτα
8 αυγά
3 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζάνια τσαγιού καλαμποκέλαιο
1/2 φλυτζανιού χυμό πορτοκαλιού
6 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

5 μελάλα αχλάδια ξεφλουδισμένα κομμένα σε χοντρες φέτες
3 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα

χτυπάμε τα αυγά χωρίς να διαχωρίσουμε κρόκους από ασπράδια με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα τού μίξερ, μειώνουμε στο ελάχιστο τις στροφές και προσθέτουμε με τη σειρά τα υπόλοιπα υλικά- καλαμποκέλαιο, χυμό πορτοκαλιού, αλεύρι .
Απλώνουμε το μίγμα σε βουτυροαλευρωμένο ταψί.

Αναμιγνύουμε τη ζάχαρη με την κανέλα σ ένα πιάτο και βουτάμε τα κομμάτια τού αχλαδιού από τη μια πλευρά. Τα τοποθετούμε πάνω στο μίγμα έτσι ώστε η εξωτερική τους πλευρά να έχει ζάχαρη+κανέλα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 1 περίπου ώρα.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη
Και η sangría
1 λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί
1 ποτηράκι κονιάκ
1/2 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 στικ κανέλας κομμένο σε κομμάτια
γαρύφαλλο
1 μήλο και 1 αχλάδι κομμένα σε πολύ μικρά κυβάκια
5 φράουλες κομμένες σε φέτες
χυμός από μισό λεμόνι
2 κουταλάκια ζάχαρη


Σε μια μεγάλη κανάτα βάζουμε όλα τα υλικά, τ αναμιγνύουμε καλά ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη.
Αφήνουμε την κανάτα μέσα στο ψυγείο τουλάχιστον 12 ώρες.
Πριν την σερβίρουμε αφαιρούμε το γαρύφαλλο και την κανέλα