Υβο ντε Μπερ, επικεφαλής της Γραμματείας των Η.Ε. για το Κλίμα
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, σε πλήρη αντίθεση με τη διεθνή πραγματικότητα, παρ΄όλο που συμμετέχει στη Σύνοδο του ΟΗΕ στο Μπαλί, σχεδιάζει στο εσωτερικό της χώρας την κατασκευή νέων ρυπογόνων σταθμών ορυκτών καυσίμων, ενώ καταπατά τη συμφωνία του Κιότο εδώ και δύο χρόνια, δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την εξοικονόμηση ενέργειας και έχει εξαιρετικά χαμηλή διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Όσον αφορά στην υποχρέωση της Ελληνικής κυβέρνησης να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, η Greenpeace καλεί επειγόντως τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν στις παρακάτω ενέργειες:
- Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κτίρια.
- Χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την Εξοικονόμηση Ενέργειας σε κάθε τομέα, με δεσμευτικούς ποσοτικούς στόχους.
- Ακύρωση κάθε σχεδίου για κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιθάνθρακα.
- Ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ και μαζική διείσδυσή τους στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.
- Χάραξη μακροπρόθεσμης ενεργειακής πολιτικής με σκοπό τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα (κυρίως λιγνίτη και πετρέλαιο).
- Μείωση του Φ.Π.Α. στα προϊόντα εξοικονόμησης και ΑΠΕ, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Γαλλία και η Βρετανία.
Τα πρόσφατα συμπεράσματα της επιστημονικής κοινότητας αλλά και τα ολοένα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, απαιτούν επείγουσα ανάληψη δράσης από τις κυβερνήσεις. Γι' αυτό και η συνάντηση στο Μπαλί είναι τόσο σημαντική.
Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007, οι πολίτες από κάθε γωνιά του πλανήτη θα συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά των κλιματικών αλλαγών. Στην Ελλάδα, η Greenpeace σας προτείνει να κάνετε μια πολύ ουσιαστική αλλά και πολύ απλή δράση: εκείνη τη μέρα αντικαταστήστε μία ενεργοβόρα κοινή λάμπα με μια εξοικονόμησης ενέργειας. Είναι εύκολο, οικονομικό και θα κάνετε κάτι πραγματικά ουσιαστικό για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών!
Προς το παρόν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Ε.Ε. και την υιοθέτηση μέτρων σε εθνικό επίπεδο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί. Η αιτία οφείλεται αφ ενός στο ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο του Κιότο, και αφ΄ ετέρου, χώρες όπως η Κίνα και οι Ινδίες με μεγάλη βιομηχανική παραγωγή δεν αντιλαμβάνονται γιατί θα πρέπει να περιορίσουν την βιομηχανική παραγωγή, που βοήθησε άλλες χώρες να φτάσουν στην ευημερία. Άρα η πρόκληση για την διεθνή κοινότητα στο Μπαλί είναι μεγάλη. Και το ερώτημα είναι τι θα θεωρηθεί ως επιτυχία.
«Το ερώτημα είναι κατ΄ αρχήν αν θα καταφέρουμε στο Μπαλί να θέσουμε σε τροχιά διαπραγματεύσεις, για τη μετά Κιότο εποχή, κατά δεύτερον, αν καταστρώσουμε ατζέντα, και τρίτον, αν ορίσουμε καταληκτική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις. Υπάρχει πολλή δουλειά για τους πολιτικούς. Αν καταφέρουμε και τα τρία τότε το Μπαλί θα επιτύχει. Όλα τα άλλα ή θα είναι μισή επιτυχία ή αποτυχία», τόνισε ο Υβ ντε Μπερ.
Και επιτυχία στον σχεδιασμό μακρόπνοης κλιματολογικής πολιτικής χωρίς τις ΗΠΑ δεν νοείται. Δεν νοείται δηλαδή να ζητά η διεθνής κοινότητα τη δεσμευτική στάση της 2η μεγαλύτερης σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα χώρας, που είναι η Κίνα και η πρώτη, οι ΗΠΑ, να σφυρίζει αδιάφορα.
Η σύνοδος του Μπαλί περιλαμβάνει την 13η διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών της UNFCCC και την 3η σύνοδο των συμβαλλομένων μερών του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
Για τις υψηλού επιπέδου συζητήσεις, της ΕΕ θα ηγηθεί η «Τρόικα» αποτελούμενη από τον Πορτογάλο υπουργό περιβάλλοντος Francisco Nunes Correia, το Σλοβένο υπουργό περιβάλλοντος Janez Podobnik και τον επίτροπο κ. Δήμα.
«Τα επιστημονικά στοιχεία για τη κλιματική αλλαγή, τα οποία ήλθαν στο φως με την αξιολόγηση της IPCC, είναι εντυπωσιακά. Η μόνη υπεύθυνη αντίδραση είναι να ενισχυθούν οι παγκόσμιες προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συμφωνηθεί στο Μπαλί να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις προς την κατεύθυνση ενός φιλόδοξου στόχου και την επίτευξη μιας περιεκτικής συμφωνίας για το κλίμα, καθώς και για τον καθορισμό ενός «χάρτη πορείας» στον οποίο θα παρατίθενται οι κύριες συνιστώσες της. Στη διάσκεψη πρέπει επίσης να το τέλος του 2009 ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Στόχος της μελλοντικής συμφωνίας πρέπει να είναι ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη σε 2 ºC σε σχέση με τα επίπεδα στην προβιομηχανική περίοδο, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να προλάβουμε τις πλέον καταστροφικές συνέπειες από την αλλαγή του κλίματος. Η συνάντηση του Μπαλί αποτελεί μοναδική ευκαιρία να συμφωνήσουμε στο φιλόδοξο αυτό επίπεδο, το οποίο να καθοδηγεί τις διαπραγματεύσεις μας κατά τα επόμενα δύο χρόνια.
Σταύρος Δήμας, Επίτροπος Ε.Ε. για το περιβάλλον