Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007

4 - 14 Δεκεμβρίου στο Μπαλί, μην ψήνετε το κλίμα!

Οι επιστήμονες μίλησαν για τις κλιματολογικές μεταβολές. Άρα στο Μπαλί είναι η ώρα των πολιτικών να αναστρέψουν αυτή την τάση και να βάλουν τις βάσεις για την κλιματολογική πολιτική μετά το 2012. Αν αποτύχουν να το κάνουν, δεδομένης της πολυπλοκότητας των διαπραγματεύσεων, θα χάσουμε περίοδο ευκαιριών 10 με 15 χρόνων στην οποία αναφέρεται η επιστημονική κοινότητα. Υπό αύτη την έννοια λοιπόν η διάσκεψη στο Μπαλί έχει ουσιαστική σημασία, γιατί η πολιτική θα πρέπει να δώσει απάντηση σε όσα υποστηρίζει η επιστημονική κοινότητα.
Υβο ντε Μπερ, επικεφαλής της Γραμματείας των Η.Ε. για το Κλίμα

Ακτιβιστές της Greenpeace έστησαν γιγαντιαίο θερμόμετρο με σύνθημα  "Μην ψήνετε το κλίμα", μπροστά στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές  αλλαγές που ξεκίνησε σήμερα στο Μπαλί της Ινδονησίας

Γιγαντιαίο θερμόμετρο με σύνθημα "Μην ψήνετε το κλίμα", έστησαν ακτιβιστές της Greenpeace μπροστά στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τις κλιματικές αλλαγές που ξεκίνησε σήμερα στο Μπαλί της Ινδονησίας. Το θερμόμετρο υπενθυμίζει στους συνέδρους την υποχρέωση τους να λάβουν επειγόντως μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Πολιτικοί από όλο τον κόσμο, 10. 000 αξιωματούχοι από 190 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, συναντιούνται από σήμερα μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου στο Μπαλί της Ινδονησίας , στην εξαιρετικά κρίσιμη Σύνοδο του ΟΗΕ με θέμα την επόμενη φάση του Πρωτοκόλλου του Κιότο.
Η εικόνα “http://www.americanprogress.org/atf/cf/%7BE9245FE4-9A2B-43C7-A521-5D6FF2E06E03%7D/cartoon_global_warm.gif” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα, σε πλήρη αντίθεση με τη διεθνή πραγματικότητα, παρ΄όλο που συμμετέχει στη Σύνοδο του ΟΗΕ στο Μπαλί, σχεδιάζει στο εσωτερικό της χώρας την κατασκευή νέων ρυπογόνων σταθμών ορυκτών καυσίμων, ενώ καταπατά τη συμφωνία του Κιότο εδώ και δύο χρόνια, δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την εξοικονόμηση ενέργειας και έχει εξαιρετικά χαμηλή διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Όσον αφορά στην υποχρέωση της Ελληνικής κυβέρνησης να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, η Greenpeace καλεί επειγόντως τα αρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν στις παρακάτω ενέργειες:
  • Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Κτίρια.
  • Χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την Εξοικονόμηση Ενέργειας σε κάθε τομέα, με δεσμευτικούς ποσοτικούς στόχους.
  • Ακύρωση κάθε σχεδίου για κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο λιθάνθρακα.
  • Ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ και μαζική διείσδυσή τους στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.
  • Χάραξη μακροπρόθεσμης ενεργειακής πολιτικής με σκοπό τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα (κυρίως λιγνίτη και πετρέλαιο).
  • Μείωση του Φ.Π.Α. στα προϊόντα εξοικονόμησης και ΑΠΕ, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Γαλλία και η Βρετανία.
Καθ΄όλη τη διάρκεια της Συνόδου του ΟΗΕ στο Μπαλί, το θερμόμετρο της Greenpeace θα παραμείνει στην είσοδο της αίθουσας όπου συνεδριάζουν οι πολιτικοί για να τους θυμίζει την υποχρέωση τους απέναντι στο κλίμα.
http://www.mdbc.gov.au/subs/The_River/september2006/images/climate-change.jpg

Τα πρόσφατα συμπεράσματα της επιστημονικής κοινότητας αλλά και τα ολοένα και συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, απαιτούν επείγουσα ανάληψη δράσης από τις κυβερνήσεις. Γι' αυτό και η συνάντηση στο Μπαλί είναι τόσο σημαντική.
8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007, οι πολίτες από κάθε γωνιά του πλανήτη θα συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά των κλιματικών αλλαγών. Στην Ελλάδα, η Greenpeace σας προτείνει να κάνετε μια πολύ ουσιαστική αλλά και πολύ απλή δράση: εκείνη τη μέρα αντικαταστήστε μία ενεργοβόρα κοινή λάμπα με μια εξοικονόμησης ενέργειας. Είναι εύκολο, οικονομικό και θα κάνετε κάτι πραγματικά ουσιαστικό για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών!

http://fe-mail.gr/media/Image/greece_europe_world/2007/07/green_4/economy-lamp.jpg
Από σήμερα μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου, στείλτε το δικό σας προσωπικό μήνυμα στις κυβερνήσεις των κρατών που θα συζητάνε στο Μπαλί για τις κλιματικές αλλαγές εδώ

Προς το παρόν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Ε.Ε. και την υιοθέτηση μέτρων σε εθνικό επίπεδο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί. Η αιτία οφείλεται αφ ενός στο ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο του Κιότο, και αφ΄ ετέρου, χώρες όπως η Κίνα και οι Ινδίες με μεγάλη βιομηχανική παραγωγή δεν αντιλαμβάνονται γιατί θα πρέπει να περιορίσουν την βιομηχανική παραγωγή, που βοήθησε άλλες χώρες να φτάσουν στην ευημερία. Άρα η πρόκληση για την διεθνή κοινότητα στο Μπαλί είναι μεγάλη. Και το ερώτημα είναι τι θα θεωρηθεί ως επιτυχία.
«Το ερώτημα είναι κατ΄ αρχήν αν θα καταφέρουμε στο Μπαλί να θέσουμε σε τροχιά διαπραγματεύσεις, για τη μετά Κιότο εποχή, κατά δεύτερον, αν καταστρώσουμε ατζέντα, και τρίτον, αν ορίσουμε καταληκτική ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις. Υπάρχει πολλή δουλειά για τους πολιτικούς. Αν καταφέρουμε και τα τρία τότε το Μπαλί θα επιτύχει. Όλα τα άλλα ή θα είναι μισή επιτυχία ή αποτυχία», τόνισε ο Υβ ντε Μπερ.
Και επιτυχία στον σχεδιασμό μακρόπνοης κλιματολογικής πολιτικής χωρίς τις ΗΠΑ δεν νοείται. Δεν νοείται δηλαδή να ζητά η διεθνής κοινότητα τη δεσμευτική στάση της 2η μεγαλύτερης σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα χώρας, που είναι η Κίνα και η πρώτη, οι ΗΠΑ, να σφυρίζει αδιάφορα.
Η εικόνα “http://www.weedenco.com/welling/Global%20Warming.gif” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Η σύνοδος του Μπαλί περιλαμβάνει την 13η διάσκεψη των συμβαλλομένων μερών της UNFCCC και την 3η σύνοδο των συμβαλλομένων μερών του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Συγκριτική φωτογραφία του παγετώνα της Ουψάλα, στην Παταγονία της  Χιλής, το 1928 και σήμερα.

Για τις υψηλού επιπέδου συζητήσεις, της ΕΕ θα ηγηθεί η «Τρόικα» αποτελούμενη από τον Πορτογάλο υπουργό περιβάλλοντος Francisco Nunes Correia, το Σλοβένο υπουργό περιβάλλοντος Janez Podobnik και τον επίτροπο κ. Δήμα.

«Τα επιστημονικά στοιχεία για τη κλιματική αλλαγή, τα οποία ήλθαν στο φως με την αξιολόγηση της IPCC, είναι εντυπωσιακά. Η μόνη υπεύθυνη αντίδραση είναι να ενισχυθούν οι παγκόσμιες προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συμφωνηθεί στο Μπαλί να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις προς την κατεύθυνση ενός φιλόδοξου στόχου και την επίτευξη μιας περιεκτικής συμφωνίας για το κλίμα, καθώς και για τον καθορισμό ενός «χάρτη πορείας» στον οποίο θα παρατίθενται οι κύριες συνιστώσες της. Στη διάσκεψη πρέπει επίσης να το τέλος του 2009 ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Στόχος της μελλοντικής συμφωνίας πρέπει να είναι ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη σε 2 ºC σε σχέση με τα επίπεδα στην προβιομηχανική περίοδο, ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να προλάβουμε τις πλέον καταστροφικές συνέπειες από την αλλαγή του κλίματος. Η συνάντηση του Μπαλί αποτελεί μοναδική ευκαιρία να συμφωνήσουμε στο φιλόδοξο αυτό επίπεδο, το οποίο να καθοδηγεί τις διαπραγματεύσεις μας κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

Σταύρος Δήμας, Επίτροπος Ε.Ε. για το περιβάλλον

Η εικόνα “http://img.pathfinder.gr/Pathfinder/News/articles/44/7442244.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.