Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

"Αν μπορέσουμε να δείξουμε τον κόσμο ομορφότερο, ίσως καταφέρουμε να βελτιώσουμε τον ίδιο τον κόσμο” Βιμ Βέντερς

«Σκοπός μου δεν ήταν να μιλήσω για την καταστροφή, αλλά για την άρνηση που έχουμε απέναντί της. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε αυτό που έχει συμβεί. Το "Home" διηγείται την καταπληκτική ιστορία της ζωής στη Γη. Είναι η ιστορία όλων μας»
Yann Arthus-Bertrand.

Είναι πολύ αργά για να είμαστε πεσιμιστές»
. Με αυτό το σύνθημα ο σκηνοθέτης Yann Arthus-Bertrand, θέλοντας να υπογραμμίσει ότι ακόμα υπάρχει λύση για τον πλανήτη, μας προσκαλεί στην πρεμιέρα της ταινίας ΗΟΜΕ, στις 5 Ιουνίου 2009, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Μαζί με τον παραγωγό Luc Besson, θέλοντας μέσα από εικόνες ικανές να πείσουν και τον πιο δύσπιστο, να συμμετάσχει έμπρακτα σε κάθε μορφής αλλαγή που θα προστατέψει το περιβάλλον μας, δημιουργεί μια ταινία διαφορετική από τα συμβατικά ντοκιμαντέρ.

Για πρώτη φορά παγκοσμίως θα προβληθεί μια ταινία την ίδια μέρα σε 50 χώρες και σε όλες τις πλατφόρμες: Κινηματογράφο, Τηλεόραση, DVD, και Ίντερνετ. Στόχος ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι το ΗΟΜΕ να αγγίξει όσο μεγαλύτερο κοινό γίνεται και να μας πείσει όλους για την ατομική και συλλογική μας ευθύνη προς τον πλανήτη. Οι αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες, όμως, σνόμπαραν το «Home». Θα παιχτεί σε ειδικές προβολές!!

Με γυρίσματα που κράτησαν 217 ημέρες σε 54 χώρες, εύκολα μπορεί να πει κανείς ότι πρόκειται για μια δημιουργία που ξεπερνά τις φόρμες και τα είδη. Το ΗΟΜΕ είναι η πρώτη ταινία που αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από εναέρια πλάνα, ενώ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της απασχόλησε τρία κινηματογραφικά συνεργεία που εργάζονταν παράλληλα για 21 μήνες στις τέσσερις άκρες της Γης.

Ο Λικ Μπεσόν («Απέραντο γαλάζιο») ανέλαβε την παραγωγή και ο Ζαν ντε Τρεγκομέν («Ταξιδιάρικα πουλιά») τη φωτογραφία. Τη μουσική έγραψε ο Armand Amar (Αρμάν Αμάρ) και περιλαμβάνει όργανα και ρυθμούς από πολλές χώρες του κόσμου.

Όλα τα έσοδα της ταινίας παγκοσμίως θα παραχωρηθούν στο μη-κερδοσκοπικό οργανισμό του Yann Arthus-Bertrand, GoodPlanet, που αγωνίζεται για την προστασία του περιβάλλοντος (www.goodplanet.org).

Τα τεχνικά προβλήματα δεν ήταν τίποτα, μπροστά στα διοικητικά θέματα, που έπρεπε να ξεπεραστούν. Σε κάθε χώρα «έπρεπε να κατανοήσουμε και να ενστερνιστούμε την τοπική κουλτούρα και τον τρόπο εργασίας τους». Σε αρκετές χώρες ήταν αναγκαία η εξασφάλιση ειδικών αδειών κινηματογράφησης, ανάλογα με τις προδιαγραφές ασφάλειας κάθε κράτους. Αναμφίβολα η πρωταγωνίστρια της γραφειοκρατίας ήταν η Ινδία. Η Ντοροτέ Μαρτέν θυμάται ότι «έπρεπε να κάνουμε μια αρχική αίτηση στο Υπουργείο Αμύνης, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην Πρεσβεία, στο στρατό και στην αεροπορία. Αφού τα εξασφαλίσαμε αυτά από το Παρίσι, έπρεπε να ταξιδέψουμε στις ακριβείς τοποθεσίες όπου θα θέλαμε να κάνουμε γυρίσματα και να δώσουμε τις ακριβείς συντεταγμένες τους στις αρμόδιες υπηρεσίες. Και μετά έπρεπε να περιμένουμε για την απάντηση των γραφειοκρατών». Συνολικά χρειάστηκε ένας χρόνος προετοιμασίας για πλάνα διάρκειας δυόμιση λεπτών και αυτά υπό αυστηρή παρακολούθηση. «Όταν κάναμε γυρίσματα, βρισκόταν μαζί μας ένας υπεύθυνος ασφαλείας, που έπρεπε να εγκρίνει το σχέδιο πτήσης, να επαληθεύει διαρκώς τις συντεταγμένες και να ελέγχει τα πλάνα που τραβούσαμε. Το ίδιο βράδυ ,παρακολουθούσε τις κασέτες μαζί μας. Δεν μου επιτρεπόταν να βγω έξω με τις κασέτες, έπρεπε πάντα να υπάρχει κάποιος από την επιτροπή λογοκρισίας κοντά τους. Από τις δεκαπέντε κασέτες, τις δυόμιση, μας τις επέστρεψαν διαγραμμένες».

Επίσημο site http://www.home-2009.com/us/index.html


Το 20% του πληθυσμού στη Γη καταναλώνει το 80% των παγκόσμιων πόρων.
Ο κόσμος ξοδεύει 12 φορές περισσότερα χρήματα σε στρατιωτικές δαπάνες παρά σε εξτρατείες βοήθειας για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
5.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους καθημερινά από την κατανάλωση μολυσμένου νερού
1 δις. Άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό.
Περίπου 1 δις. Άνθρωποι σήμερα πεινούν
Πάνω απο το 50% των σιτηρών που υπάρχουν στο εμπόριο παγκοσμίως διατίθενται για την τροφή των ζώων και τα βιοκαύσημα.
Το 40% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και απαιτούνται πολλά χρόνια για την αποκατάστασή τους.
Κάθε χρόνο, 13 εκατομύρια εκτάρια δασικής περιοχής εξαφανίζονται.
1 στα 4 θυλαστικά, 1 στα 8 πτηνά, 1 στα 3 αμφίβια απειλούνται με εξαφάνιση.
Τα είδη του ζωικού βασιλείου εξαφανίζονται με ρυθμό 1.000 φορές μεγαλύτερο από τον φυσιολογικό
Τα ¾ του θαλλάσιου εδάφους είναι εξαντλημένα ή επικίνδυνα μειωμένα.
Η μέση θερμοκρασία των τελευταίων 15 ετών είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ στη Γη.
Η επιφάνεια του πάγου είναι 40% πιο λεπτή από ότι 40 χρόνια πριν.
Υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν 200 εκατομύρια πρόσφυγες λόγω κλιματικών αλλαγών μέχρι το 2050.


http://www.biblionet.gr/images/covers/b142632.jpg
Home
φωτογράφιση Yann Arthus - Bertrand
Η Καθημερινή, 2009. - 192σ.

Κεντρική διάθεση: "Ωκεανίδα"