Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Φωτιές στα χέρια του άναβε τ' ακορντεόν

Η Αργεντινή είναι μια από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής με τη μεγαλύτερη ποικιλία στα είδη μουσικής και πιο γνωστή για το Tango. 
Από το 1880, μέσω της ενσωμάτωσης των μεταναστών, αρχίζει να γεννιέται το tango στους οίκους ανοχής, στα περίχωρα του Buenos Aires. Αρχικά τα κομμάτια συνοδεύονταν με βιολί, κιθάρα και φλάουτο που το 1900 αντικαταστάθηκαν από το bandoneón, που έφεραν μαζί τους οι γερμανοί μετανάστες.
http://www.argentina-tango.com/Media/bandoneon2.jpg 
Η μουσική αρχίζει να συνοδεύεται με τον αντίστοιχο χορό και οι στίχοι των τραγουδιών αποτελούν το αποτύπωμα του κάθε καλλιτέχνη. Την εποχή αυτή ξεχωρίζει ο Carlos Gardel

Στις αρχές της δεκαετίας του '50  με τη βοήθεια του ραδιοφώνου και του κινηματογράφου το tango αποκτά άλλη διάσταση. Διαπρέπουν μουσικοί όπως οι Osvaldo Pugliese, Francisco Canaro, Enrique Cadícamo, Aníbal Troilo, Horacio Salgán, Homero Manzi, Edmundo Rivero και τ αδέρφια Virgilio y Homero Expósito
Τα επόμενα χρόνια το tango απογειώνεται με τον Astor Piazzolla, οι συνθέσεις του φέρνουν επανάσταση, καθώς ενσωματώνουν στοιχεία τζαζ και κλασσικής μουσικής. Προσθέτει νέα όργανα  όπως φλάουτο, σαξόφωνο, ηλεκτρική κιθάρα, βιμπράφωνο και ντραμς δημιουργώντας το nuevo tango. 

Στη σύγχρονη εποχή εμφανίζονται νέοι συνθέτες που προσθέτουν δικά τους αυτοσχεδιαστικά στοιχεία και δημιουργούν το electro-tango (tango electronico) ή neo-tango ένας συγκερασμός με ηλεκτρονική μουσική όπως οι Gotan Project και οι Bajofondo.