Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Η εκδίκηση τού Sweeney Todd

Στο βρόμικο βικτοριανό Λονδίνο του 18ου αιώνα, ένας κουρέας επιστρέφει ύστερα από δεκαπενταετή φυλάκιση και εκδικείται ... Μία πρωτότυπη ταινία βασισμένη στο βραβευμένο μιούζικαλ του θρυλικού στιχουργού και συνθέτη Στίβεν Σόντχαϊμ.

Η τρομακτική ιστορία του φονικού κουρέα-σίριαλ-κίλερ της Φλιτ Στριτ πρωτοεμφανίστηκε το 1846 ως λαϊκό ανάγνωσμα φτηνού αγγλικού περιοδικού, διασκευάστηκε για πολλά θέατρα της εποχής, έδωσε υλικό σε βιβλία, λαϊκά άσματα και ραδιοφωνικές εκπομπές, και γυρίστηκε ταινία το 1936. Το 1973 ο θεατρικός συγγραφέας Κρίστοφερ Μποντ έδωσε στην ιστορία την τελική θεατρική της μορφή, στην οποία βασίστηκαν ο Στίβεν Στόνχαϊμ και ο Χιου Γουέλερ για το διάσημο πια «θρίλερ-μιούζικαλ» που ανέβηκε το 1979 στο Μπρόντγουεϊ.
Η εικόνα “http://aycu02.webshots.com/image/40481/2004775919062063285_fs.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.
Ο Σουίνι Τοντ, ένας ο αθώος κουρέας, στέλνεται στη φυλακή από έναν μοχθηρό δικαστή, που έχει βάλει στο μάτι την όμορφη γυναίκα του την οποία και οδηγεί στην αυτοκτονία. Οταν, ύστερα από 15 χρόνια αποφυλακίζεται, ένας εκδικητικός Σουίνι Τοντ αρχίζει χρησιμοποιεί επιδέξια το ξυράφι του στα ανυποψίαστα λαρύγγια τών πελατών του κι ακολούθως οδηγεί τα πτώματά τους σε μια καταπακτή απ' όπου τα παραλαμβάνει η κυρία Λόβετ, τα αλέθει και φτιάχνει ωραιότατες κρεατόπιτες για τους πελάτες της...
Στο Λονδίνο που μοιάζει να έχει βγει από τις σελίδες τού Ντίκενς κινούνται οι σκοτεινές φιγούρες των ηθοποιών με μόνη έντονη χρωματική πινελιά το κατακόκκινο αίμα που ρέει άφθονο.
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:Τιμ Μπάρτον
ΣΕΝΑΡΙΟ:Τζον Λόγκαν
ΗΘΟΠΟΙΟΙ:Τζόνι Ντεπ, Ελενα Μπόναμ Κάρτερ, Άλαν Ρίκμαν, Σάσα Μπάρον Κοέν
http://www.pearlanddean.com/mediaLibrary/images/english/89793.jpg

Το επίσημο site εδώ

Και μια πολύ καλή ματιά στο έργο εδώ

Συνέντευξη τού σκηνοθέτη εδώ

Και σε βιβλίο

Η εικόνα “http://www.biblionet.gr/images/covers/b127603.jpg” δεν μπορεί να προβληθεί επειδή περιέχει σφάλματα.

Ανώνυμος
Sweeney Todd, ο φονικός κουρέας της οδού Φλιτ
μετάφραση Γιώργος Μπλάνας
επιμέλεια σειράς Γιώργος Μπλάνας
Ηλέκτρα, 2008.

Βουτηγμένη σε μια μαύρη, διανθισμένη με χιούμορ ατμόσφαιρα πολύ απλά εξαιρετική!!!!!