Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Δαμασκηνάτα!

http://www.anthopoleia.com/client_files/FYTA_/v/VANILIA/2624-prunus-cerasifera-nigra-1.jpg
Προύνος ο ήμερος, είναι η επιστημονική ονομασία της δαμασκηνιάς. Του οπωροφόρου δέντρου που μάς χαρίζει τους καρπούς του,  άλλοτε κοκκινόχρωμους κι άλλοτε κεχριμπαρένιους ή χρυσωπούς Κατάγεται, λένε, από τη δυτική Ασία και συναντούμε τα δαμάσκηνα σε γραπτά του Κομφούκιου , που μαζί με τις θρησκευτικές αρχές καθόρισε και το πλαίσιο της σωστής διατροφής. Η δαμασκηνιά παίζει σημαντικό ρόλο στην κινεζική μυθολογία και συσχετίζεται με τη σοφία και την πνευματική ωριμότητα.
http://www.hort.cornell.edu/4hplants/Fruits/Images/Plum1.jpg
Τα δαμάσκηνα είναι μια από τις πιο ευεργετικές τροφές που μας προσφέρει η φύση. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και Α, ασβέστιο, κυτταρίνη και μαγνήσιο.

Έχουν πολύ μεγάλη αντιοξειδωτική συγκέντρωση, κυρίως τ αποξηραμένα. Κάτι που αποδεικνύει την υψηλή διατροφική αξία των δαμάσκηνων, και ειδικά των αποξηραμένων, αφού τα τρόφιμα με μεγάλη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών έχουν την ικανότητα να επιβραδύνουν τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη γήρανση του σώματος και του εγκεφάλου. Κι αυτό επειδή προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από την οξείδωση, ασκούν αντικαρκινική δράση, ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση και συμβάλλουν στην ομαλή εγκεφαλική μικροκυκλοφορία.

Τάρτα με δαμάσκηνα
Ζύμη


225 γρ. αλεύρι


45 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη


165 γρ βούτυρο σε μικρά κομματάκια


90 γρ. ζάχαρη άχνη


1 αβγό


Γέμιση


225 γρ βούτυρο


225 γρ. μαύρη ζάχαρη


2 αβγά


225 γρ. αμύγδαλο καβουρδισμένο και αλεσμένο στο μπλέντερ


75 γρ αλεύρι


20 δαμάσκηνα χωρίς το κουκούτσι τους


Εκτέλεση


Για τη ζύμη: τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί σ’ ένα μπωλ και ζυμώνουμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Σε περίπτωση που η ζύμη κολλάει στα τοιχώματα ή στα χέρια μας προσθέτουμε λίγο αλεύρι. (λίγο έτσι ώστε να μην γίνει σφιχτή). Ανοίγουμε σε φύλλο τόσο όσο το ταψί της τάρτα με τα τοιχώματα.


Για τη γέμιση: Χτυπάμε στο μίξερ τα τρία πρώτα υλικά. Προσθέτουμε ανακατεύοντας ελαφριά το αμύγδαλο και το αλεύρι.
Γεμίζουμε την τάρτα με τη γέμιση και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα στην επιφάνεια.


Ψήνουμε στους 180°C για 40-45 m