Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009

Διαδικτυακή διαμαρτυρία για την πείνα στον κόσμο

http://papailiasyfantis.files.wordpress.com/2009/09/cf80ceb5ceafcebdceb14.jpg
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας διαδικτυακής αίτησης διαμαρτυρίας, καθώς ο αριθμός των ανθρώπων παγκοσμίως που υποφέρουν από την πείνα ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο και ζήτησε από όλους μας, μια συμβολική πράξη διαμαρτυρίας ως ένδειξη συμπαράστασης στους ανθρώπους που πεινάνε σε όλον τον κόσμο» Η αίτηση διαμαρτυρίας μπορεί να υπογραφεί στο διαδίκτυο αν μπείτε στην διεύθυνση:
Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), Ζακ Ντιούφ ζήτησε από όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται «να υπογράψουν την αίτηση. Κάθε «κλικ» θα είναι ένας επιπλέον λόγος, που θα έρθει να προστεθεί στο ένα δισεκατομμύριο λόγους που ήδη υπάρχουν, για να εξαλείψουμε την πείνα από τον κόσμο", είπε ο Ζακ Ντιούφ και συμπλήρωσε ότι «Κάθε κλικ θα είναι ένα έναυσμα για τους κυβερνώντες του κόσμου να περάσουν από τα λόγια στα έργα.» Χρειάζονται –είπε - συγκεκριμμένες ενέργειες και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Μια νέα επισιτιστική κρίση δεν μπορεί να αποκλειστεί καθώς 31 χώρες βρίσκονται σε κατάσταση μεγάλης επισιτιστικής ανασφάλειας, 20 στην Αφρική και 11 στην Ασία»
http://img211.imageshack.us/img211/917/4215855054wn6.jpg
Τα στοιχεία που δίνει Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO),, είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί:
  • 1 στους 5 ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες, πάσχει από χρόνιο υποσιτισμό. Συνολικά επηρεάζονται 777 εκ. άνθρωποι
     
  • Κάθε χρόνο πεθαίνουν στις αναπτυσσόμενες χώρες 12 εκ. παιδιά. Το 55% των θανάτων αυτών οφείλεται στην κακή διατροφή
     
  • 2 δισεκ. άνθρωποι από τους οποίους το 52% είναι έγκυοι γυναίκες και το 39% είναι παιδιά, υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών στοιχειών που τους προκαλεί αναιμία
     
  • Υπολογίζεται ότι 100 έως 140 εκ. παιδιά πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης Α, η οποία προκαλεί τύφλωση
     
  • 177 εκ. παιδιά δεν έχουν κανονική σωματική ανάπτυξη λόγω υποσιτισμού και πείνας
     
  • Ένα ποσοστό των βρεφών, που κυμαίνεται από 17% μέχρι ακόμη και 50% του συνόλου των βρεφών στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, γεννιούνται με χαμηλό βάρος γέννησης
     
  • 740 εκ. ανθρώπων πάσχουν από έλλειψη ιωδίου
http://koukios.files.wordpress.com/2008/06/ayta_dinner.jpg
Η πείνα η οποία επηρεάζει 1 άνθρωπο για κάθε 5 στις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι ένα σοβαρό εμπόδιο στην ανάπτυξη των κοινωνιών και των ατόμων. Χωρίς τις ανάλογες διορθωτικές παρεμβάσεις, η πείνα, ο υποσιτισμός, οι ασθένειες και ο θάνατος που προκαλούνται επαναλαμβάνονται σε κάθε γενεά.
Οι πεινασμένοι υποφέρουν μέσα στη σιωπή και για κάποιο που δεν έχει έμπειρο μάτι, σε πολλούς από αυτούς, δεν φαίνονται άμεσα εξωτερικά σημεία της σοβαρότητας της πείνας που τους καταπονεί.
Η χρόνια πείνα αυξάνει την ευπάθεια στις ασθένειες. Οι άνθρωποι νιώθουν αδύνατοι και ληθαργικοί. Η ικανότητα τους για εργασία μειώνεται  και αυτό επηρεάζει την οικονομία. Αυτό με τη σειρά του συντείνει στην πείνα και τη φτώχεια που βασανίζει τις οικογένειες με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που διαιωνίζει το πρόβλημα.
Οι ελλείψεις της διατροφής σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία προκαλεί ανεπάρκεια της σωματικής ανάπτυξης των παιδιών, μειωμένη ανάπτυξη των πνευματικών ικανοτήτων και τύφλωση.
Οι αναιμίες που προκύπτουν λόγω έλλειψης σιδήρου είναι υπεύθυνες για το 20% των θανάτων  των μητέρων στην Αφρική και στην Ασία.
 Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα των ελλείψεων της διατροφής σε θρεπτικά στοιχεία. Κάθε χρόνο, περίπου 500.000 παιδιά τυφλώνονται, χάνοντας όλη ή σημαντικό μέρος της όρασής τους, λόγω έλλειψης σε βιταμίνη Α.
Η έλλειψη στη βιταμίνη αυτή αυξάνει την ευπάθεια σε ασθένειες, προκαλεί καθυστέρηση και ανεπάρκεια της σωματικής ανάπτυξης. Επίσης η έλλειψη της βιταμίνης Α, συσχετίζεται και με περισσότερους θανάτους λόγω ιλαράς, διάρροιας και αναπνευστικών παθήσεων.
Η έλλειψη ιωδίου είναι ακόμη μια σημαντική μάστιγα που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους στις φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες. Θεωρείται ως η σημαντικότερη αιτία εγκεφαλικής βλάβης σε παιδιά η οποία μπορεί να προληφθεί.
Η έλλειψη ιωδίου είναι επίσης αιτία αποβολών, γέννησης νεκρών εμβρύων και μητρικής θνησιμότητας.
Σήμερα υπάρχουν 16 εκατομμύρια άτομα με σοβαρή πνευματική καθυστέρηση που προκλήθηκε λόγω έλλειψης ιωδίου κατά την βρεφική ηλικία. Υπάρχουν ακόμη 49,5 εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν από εγκεφαλικές βλάβες που προκλήθηκαν από έλλειψη ιωδίου.
Οι ελλείψεις σε θρεπτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία στη διατροφή μπορούν εύκολα να προληφθούν. Η καλή διατροφή  τα συμπληρώματα και τα ενδυναμωμένα τρόφιμα μπορούν να διορθώσουν την κατάσταση.
Σήμερα παγκοσμίως το 70% του αλατιού που χρησιμοποιείται εμπλουτίζεται με ιώδιο. Το γεγονός αυτό έχει συμβάλει στην ουσιαστική μείωση των νέων περιστατικών σοβαρής πνευματικής καθυστέρησης λόγω έλλειψης ιωδίου σε βρέφη κατά 50% από το 1990 μέχρι σήμερα.
Έχει υπολογιστεί ότι για ένα έτος, κατά το 1997, η χορήγηση συμπληρωμάτων με βιταμίνη Α, έχει σώσει  τη ζωή σε τουλάχιστο 300.000 παιδιά σε αναπτυσσόμενες χώρες.   
http://4.bp.blogspot.com/_qMYvoKhUwNE/Si6J8eS24eI/AAAAAAAAAyE/EteIGSOGVeo/s400/astarvation.jpg