Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Polytechnique, σκηνοθετικός ρεαλισμός



Σοκαριστικό σκηνικό τρόμου σε πανεπιστημιακή σχολή στο Μόντρεαλ του Καναδά, όταν η αντιφεμινιστική θεώρηση για τη ζωή, όπλισε το χέρι ενός νεαρού φοιτητή, ο οποίος εισέβαλε στις αίθουσες του πολυτεχνείου και εκτέλεσε 12 φοιτήτριες. Μια αληθινή ιστορία και που από μόνη της είναι συγκλονιστική.
Ο σκηνοθέτης Denis Villeneuve ακολουθεί τρεις φοιτητές πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα τραγικά περιστατικά που συνέβησαν το 1989. Εστιάζει σε λεπτομέρειες, και μας αποκαλύπτει τον τρόπο με τον όποιο αυτά, τους κατέστησαν τελικά θύματα της ίδιας τους της ύπαρξης. Ταινία σπρόμαυρη και ντοκιμενταρίστικη οδηγεί τον θεατή σε συμπεράσματα για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν τους νέους σήμερα, και κυρίως τις γυναίκες.

«…Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για τους οποίους έκανε ό,τι έκανε. Ο πατέρας του τον κακοποιούσε. Ποτέ δεν είχε κοιμηθεί με μια γυναίκα. Είναι αδύνατο να πει κάποιος γιατί το έκανε. Δεν ήθελα να προσπαθήσω να το εξηγήσω. Νομίζω ότι είναι πιο ισχυρό για το θεατή να αγκαλιάσει το αίνιγμα…»
Denis Villeneuve
http://www.walrusmagazine.com/images/articleImages/Ma09VilleneuveFT.jpg