Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Τάρτα ντομάτας



Υλικά

1 φύλλο ζύμης για τάρτα

Ελάχιστο βιτάμ

Μουστάρδα Dijon

Τυρί σε φέτες (μοτσαρέλλα ή φέτα)

Ντομάτες σε φέτες

1 σκελίδα σκόρδο

Ρίγανη

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αλείφουμε με το βιτάμ το ταψάκι της τάρτας και βάζουμε προσεκτικά το φύλλο
Το στρώνουμε καλά και με ένα πιρούνι κάνουμε πολλές τρυπούλες στη βάση της.

Στρώνουμε στην επιφάνεια της ζύμης ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας, σκορπίζουμε μια χούφτα φασόλια ή ρεβίθια και την ψήνουμε για 10 λεπτά.

Πετάμε τη λαδόκολλα και τα όσπρια, αλείφουμε την τάρτα με τη μουστάρδα και τοποθετούμε με τη σειρά τα υλικά σε στρώσεις, τυρί, ντομάτα. Πασπαλίζουμε με το σκόρδο, τη ρίγανη και το πιπέρι.

Ψήνουμε την τάρτα στους 200 βαθμούς για μία ώρα περίπου.

Η μουστάρδα παράγεται από τους σπόρους σιναπιού, οι οποίοι, όταν κοπανιστούν, μετατρέπονται σε μία βαθυκίτρινη σκόνη που σε συνδυασμό με νερό ή ξίδι, μας δίνει τη μουστάρδα. Οι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν από τα πολύ παλιά χρόνια για την ιδιαίτερη, καυτερή και πικάντικη γεύση που δίνει στα φαγητά. Μάλιστα ήταν τόσο σπουδαία και απαραίτητη η γεύση της για τους Έλληνες και τους Αρχαίους Αιγυπτίους, που συνήθιζαν να μασουλάνε σπόρους μουστάρδας κατά τη διάρκεια του φαγητού. Σύμφωνα με την ιστορία, στις αρχές του 14ου αιώνα, ήταν τόσο μεγάλη η λατρεία που είχε ο Πάπας Ιωάννης ΚΒ για τη μουστάρδα που έφτασε στο σημείο να δημιουργήσει για τον πολυαγαπημένο του ανιψιό, την υπηρεσία του «μεγάλου μουσταρδιέρη του πάπα».

Moutarde-de-Dijon1.jpg image by anasgorsky

Μουστάρδα Ντιζόν: Υπάρχουν διάφορα είδη και είναι οι πιο διάσημες. Άλλες έχουν κρεμώδες γκρι-κίτρινο χρώμα και λεπτή γεύση και άλλες είναι πιο ανοιχτόχρωμες και ραφινάτες. Στην Ντιζόν, πρωτεύουσα της μουστάρδας, αναμειγνύουν τη μουστάρδα με αλάτι, άσπρο κρασί, μπαχαρικά και χυμό από αγουρίδες, δηλαδή ξινό χυμό φτιαγμένο από άγουρα σταφύλια. Οι μουστάρδες Ντιζόν εκτός του ότι είναι οι πιο γνωστές, είναι και οι πιο φημισμένες, αφού χρησιμοποιούνται περισσότερο από κάθε άλλη μουστάρδα, για σάλτσες, μαγιονέζα, βινεγκρέτ, κ.ά.