Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Angkor Wat-"Πόλη Ναός"-"Ταινία-Μουσική Ναός"




Angkor Wat, Michael Galasso
O Michael Galasso είναι αμερικανός συνθέτης και βιολιστής που μένει στο Παρίσι. Ένας μουσικός της κλασσικής φόρμας , που έχει πειραματιστεί με το βιολί για 30 χρονια σε μελωδικές και ρυθμικές συνθέσεις που συγγενεύουν με την μπαρόκ μουσική , διασταυρώνονται με τις αμερικανικές ρίζες του καθώς επίσης και με τις παραδόσεις της ιρανικής και κεντρικής Ασίας.

"Στην αρχή σκέφθηκα το In the Mood for Love να είναι σαν μουσική δωματίου. Όλα συμβαίνουν σ' έναν πολύ συγκεκριμένο χώρο: στα διαμερίσματα, στα εστιατόρια, στις γωνίες του δρόμου.mood3.jpg (23733 bytes) Υπάρχει κάτι πολύ προσωπικό σ' ένα κλειστό περιβάλλον -οι άνθρωποι προσπαθούν να το κρύψουν. Και στο τέλος της ταινίας, σκεφτόμουν ότι θα έπρεπε να προτείνουμε μια άλλη οπτική γωνία -και έτσι έγραψα κάτι που ήταν τελείως διαφορετικό: κάτι με ιστορίες και με μια πιο πνευματική πλευρά.
Εκείνη την εποχή κάναμε γυρίσματα στο Bangkok και προσπαθούσαμε να βρούμε διάφορα μέρη: έναν ναό. Μια μέρα ο Ταϊλανδέζος διευθυντής παραγωγής μού είπε "Γιατί δεν γυρίζεις στην Anghor Wat [στην Καμπότζη], τον ρώτησα αν είναι δυνατόν. Μου είπε ότι μπορούμε να προσπαθήσουμε. Ήταν μόλις δύο μέρες πριν επιστρέψουμε στο Χονγκ-Κονγκ. Ήταν η Καμποτζιανή Πρωτοχρονιά, έτσι είχαμε μόλις μισή μέρα για να εξασφαλίσουμε την άδεια. Ήμασταν τυχεροί: πήραμε την άδεια και έτσι πήγαμε εκεί. Στην αρχή νόμιζα ότι θα διαρκούσε μόνο μια μέρα. Όμως, όταν φθάσαμε εκεί, αυτό που είδα ήταν τελείως διαφορετικό απ' αυτό που περίμενα. Ήταν πολύ μεγαλύτερο απ' ότι πίστευα. Υπήρχαν τόσο πολλά πράγματα εκεί - ήθελα λοιπόν να διαρκέσει περισσότερο: έτσι γυρνούσα και γυρνούσα συνέχεια. Στο τέλος μάς πήρε τρεις μέρες για να ολοκληρώσουμε την σκηνή. Και νομίζω, ότι ήταν ο χώρος που θέλαμε για να ολοκληρώσουμε την ταινία. "
Wong Kar-Wai

Το Angkor Wat είναι ένα συγκρότημα πέτρινων ναών-μαυσωλείο στην Καμπότζη, που χτίστηκε για τον βασιλιά Suryavarman ΙΙ στις αρχές του 12ου αιώνα. Στη συνέχεια, τους επόμενους δύο αιώνες, εγκαταλείφθηκε για άγνωστους λόγους από τον λαό των Χμερ. Δεν είναι μια ομοιογενής κατασκευή, καθώς οι ναοί κατασκευάστηκαν σε τέσσερις διαφορετικές περιόδους, στη διάρκεια τεσσάρων αιώνων. Ένα αριστούργημα της μηχανικής και η μεγαλύτερη μεσαιωνική βαθμιδωτή πυραμίδα, είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική κατασκευή στον κόσμο και αποτελεί ένα ασύλληπτο ανθρώπινο δημιούργημα. Έχει γίνει σύμβολο της Καμπότζης, καθώς απεικονίζεται στην εθνική σημαία της.

http://khmerresorts.co.cc/wp-content/Data/bot_Angkor-Wat-sunset_lg.jpg
Για πολλά χρόνια το Angkor ήταν απoμονωμένο, κρυμμένο μέσα στην πυκνή, απροσπέλαστη ζούγκλα που καλύπτει την περιοχή στο κέντρο της Καμπότζης, καθώς η περιοχή εγκαταλείφθηκε μετά από την πτώση της αυτοκρατορίας που έληξε με μία εισβολή από τον στρατό της Ταϊλάνδης το 1431, αφήνοντας την τεράστια πόλη και τους χιλιάδες βουδιστικούς ναούς να χαθούν από την οργιώδη βλάστηση της ζούγκλας. Ήταν οι Γάλλοι αποικιοκράτες που το ανακάλυψαν πριν από 150 χρόνια, ερευνώντας την περιοχή και προσπαθώντας να ανακαλύψουν αν κρύβεται κάποια αλήθεια πίσω από τις φήμες των τοπικών φυλών για «ναούς χτισμένους από θεούς ή γίγαντες».
http://imgpe.trivago.com/uploadimages/51/79/5179400_mx.jpeg
Η Angkor και τα περίχωρα της, που έχουν το μέγεθος του Λος Άντζελες έχει αναγνωριστεί ως η μεγαλύτερη προ-βιομηχανική πόλη στον κόσμο και ο φημισμένος ναός του Angkor Wat θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο που υπάρχει.
http://imgpe.trivago.com/uploadimages/55/25/5525930_mx.jpeg
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία από τις πιο δαπανηρές κατασκευές που χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως τάφος. Όλο το συγκρότημα αποτελείται από μία περίτεχνη βαθμιδωτή πυραμίδα ύψους 65 m, η οποία έχει κάλυψη 1 km² και έκταση 159.000m²
Ένας από τους συγκλονιστικότερους ναούς του συγκροτήματος είναι ο Ta Prohm, που έχει παραμείνει στην κατάσταση που ανακαλύφθηκε, με τοίχους, οροφές, δωμάτια και αυλές να έχουν κάπως αναστηλωθεί και το υπόλοιπο τμήμα του βουδιστικού ναού να αγκαλιάζεται σφιχτά από τα δέντρα της ζούγκλας, με ρίζες αιωνόβιων δέντρων banyan διαπερνούν τους ραγισμένους τοίχους.
http://www.sacredsites.com/shop/images/asia/cambodia/temple-ta-prohm-750.jpg






Το Angkor Wat είναι κάτι παραπάνω από ένας τεράστιος ναός, είναι επίσης και ένας μικρόκοσμος ο οποίος παρουσιάζει τον ναό, τη φύση και όλο το σύμπαν.