Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010

Με παστό κυδώνι

Κοτόπουλο με κυδωνόπαστο


Ένα κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια
200 γρ. κυδωνόπαστο
4 κ.σ. μηλόξυδο
2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, πιπέρι, κανέλα


Διαλύουμε το κυδωνόπαστο με το μηλόξυδο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου τα τοποθετούμε σε ταψί, προσθέτουμε το σκόρδο, περιχύνουμε με το μείγμα-γλάσο του κυδωνόπαστου και ψήνουμε για μια ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 210°C. Ενδιάμεσα περιχύνουμε το κοτόπουλο με τα υγρά του. 

Το κυδωνόπαστο υπάρχει έτοιμο στην αγορά, αλλά μπορούμε να το φτιάξουμε και μόνοι μας
http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/15-02-07/15-02-07_181918_91.jpg
  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα 4 κυδώνια σε κύβους
  2. Τα βράζουμε, προσθέτοντας 1 ποτήρι νερό, μέχρι να μαλακώσουν
  3. Τα πολτοποιούμε και προσθέτουμε για κάθε κούπα πολτό ½ ζάχαρη
  4. Το βράζουμε χωρίς να προσθέσουμε νερό ανακατεύοντας με ΞΥΛΙΝΟ κουτάλι, μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  5. Απλώνουμαι το μείγμα σε αντικολλητικό χαρτί και το απλώνουμε
  6. Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε
Ο Γάλλος βασιλιάς Φραγκίσκος Α΄ λένε πως αγαπούσε τόσο το κυδωνόπαστο, που κάθε φόρα που γευόταν ένα κομμάτι σχεδόν έκλαιγε από τη χαρά του



εξαιρετικός συνδυαμός με μια πολύχρωμη σαλάτα

πράσινα ωμά λαχανικά
φέτες πορτοκάλι
κρουτόν
ανθότυρο και
λαδι-ξύδι μπαλσάμικο-μέλι