Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2007

Booker longlist 2007

Στις 7 Αυγούστου ανακοινώθηκε η longlist των Booker, τού σημαντικότερου Λογοτεχνικού Βραβείου στην Μεγάλη Βρετανία. 13 οι τίτλοι τής φετινής λίστας από τους 110 που προτάθηκαν, 92 από τούς εκδότες και 18 από τούς κριτές, παρατάσσονται κατακορύφως.

Ian McEwan

 • On Chesil Beach

  Jonathan Cape

  On Chesil Beach
 • Nicola Barker

  Darkmans

  Fourth Estate

  Darkmans
 • Edward Docx

  Self Help

  Picador

  Self Help
 • Tan Twan Eng

  The Gift of Rain

  Myrmidon

  The Gift of Rain
 • Anne Enright

  The Gathering

  Jonathan Cape

  The Gathering
 • Mohsin Hamid

  The Reluctant Fundamentalist

  Hamish Hamilton

  The Reluctant Fundamentalist
 • Peter Ho Davies

  The Welsh Girl

  Sceptre

  The Welsh Girl
 • Lloyd Jones

  Mister Pip

  John Murray

  Mister Pip
 • Nikita Lalwani

  Gifted

  Viking

  Gifted
 • Catherine O’Flynn

  What Was Lost

  Tindal Street Press

  What Was Lost
 • Michael Redhill

  Consolation

  William Heinemann

  Consolation
 • Indra Sinha

  Animal’s People

  Simon & Schuster

  Animal’s People
 • A. N Wilson

  Winnie & Wolf

  Hutchinson

  Winnie & Wolf
Η φετινή λίστα παρουσίασε εκπλήξεις. Καθώς, αισθητή η απουσία των J. M. Coetzee και Doris Lessing αλλά και η παρουσία 4 πρωτοεμφανιζόμενων συγγραφέων.
Εν αναμονή τής shortlist στις 6 Σεπτεμβρίου και του τελικού νικητή στις 16 Οκτωβρίου.
Επικρατέστερος θεωρείται ο Ian McEwan με το βιβλίο του "Στην Ακτή", που ήδη κυκλοφορεί και στα καθ' ημάς από τις εκδόσεις Παττάκη, σε μετάφραση Ελένης Ηλιοπούλου. Ο Ian McEwan έχει ξανακερδίσει το booker το 1998 με το βιβλίο του "Αμστερνταμ", από τις εκδόσεις Νεφέλη σε μετάφραση Γιώργου Ίκαρου Μπαμπασάκη.
Ενδιαφέρον το άρθρο τής Β. Γεωργακοπούλου στην Ελευθεροτυπία . "Οι γίγαντες πέφτουν ο ΜακΓιούαν μένει".

Το βραβείο Booker ή Man Booker απονέμεται κάθε χρόνο στη Μεγάλη Βρετανία, από το 1969, σε μυθιστόρημα γραμμένο από πολίτη τής Βρετανικής Κοινοπολιτείας ή της Ιρλανδίας. Από το 2005 απονέμεται και το διεθνές βραβείο Booker, το οποίο μπορεί να πάρει οποιοσδήποτε εν ζωή συγγραφέας ανά τον κόσμο.
Στα 38 χρόνια λειτουργίας τού θεσμού βραβεύτηκαν ορισμένοι από τους καλύτερους σύγχρονους πεζογράφους που έγραψαν ή γράφουν στην αγγλική γλώσσα: ο Kingsley Amis, η Atwood Margaret, ο V. S. Naipaul, ο Salman Rushdie, ο Ιan McEwan, η Iris Murdoch, η Nadine Gordimer, ο John Banville κ.ά. Το χρηματικό ποσόν που συνοδεύει το βραβείο φθάνει σήμερα στις 50.000 λίρες για τον νικητή και από 2.500 λίρες για τούς συμμετέχοντες στη shortlist. Εκτός τού χρηματικού επάθλου σημαντικά, προφανώς και σημαντικότερα, είναι τα κέρδη εκδοτών και συγγραφέων που βραβεύονται από την πώληση τού βραβευμένου τους βιβλίου ανά τον κόσμο . Ενδεικτικά , η ανακοίνωση τής βράβευσης τού Banville είχε σαν αποτέλεσμα οι πωλήσεις τού βιβλίου ν' αυξηθούν κατά 250.000 αντίτυπα και ταυτόχρονα να ανέβουν θεαματικά και οι πωλήσεις παλαιότερων τίτλων του.

Πέρυσι το βραβείο απονεμήθηκε στην Kiran Desai για το βιβλίο της "The Inheritance of loss". Ο ελληνικός τίτλος "Η κληρονομιά τής απώλειας" από τις εκδόσεις Μίνωας σε μετάφραση Αλέξη Καλοφωλιά.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: Αρχικά συγκροτείται μια συμβουλευτική επιτροπή, η οποία περιλαμβάνει έναν συγγραφέα, δύο εκδότες, έναν λογοτεχνικό ατζέντη, έναν βιβλιοπώλη, έναν βιβλιοθηκάριο και τον πρόεδρο που διορίζεται από το ίδρυμα Booker. Στη συνέχεια η επιτροπή επιλέγει τους κριτές, που είναι κριτικοί, συγγραφείς, πανεπιστημιακοί και δημόσια πρόσωπα. Πρόεδρος τής φετεινής επιτροπής είναι ο Howard Davies, διευθυντής τού London School of Economics

Τα βιβλία που απαρτίζουν τις λίστες των Booker χαρτογραφούν την πορεία της αγγλόφωνης εκτός ΗΠΑ πεζογραφίας των τελευταίων δεκαετιών.